Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Open Monumentendag 2023 vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september en het thema is ‘Levend Erfgoed’. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Ook ons heemhuis opent dat weekend op zondag om 14:00 uur haar deuren waarbij speciaal aandacht besteed wordt aan beugelen. Verder is er naast de vaste collecties tot en met 10 september ook de tentoonstelling ‘Tweede Handsjes’ te bezichtigen.

Beugelen
Beugelen is een oude volkssport, die vroeger vooral in Noord-Limburg en Oost-Brabant werd beoefend en beschouwd wordt als Cultureel Erfgoed. Tot de Tweede Wereldoorlog had elk dorp in de regio wel enkele beugelbanen. Zo waren er in de gemeente Deurne in het verleden meer dan twintig beugelbanen. Ook in de tuin bij het heemhuis ligt een beugelbaan.


Het spel wordt gespeeld op een baan met een lemen ondergrond en een afmeting van ongeveer 10 bij 5 meter. Een ijzeren ring (de beugel) staat op ongeveer 7 meter van de startlijn. De bedoeling van het spel is om de bol (ruim 4 kg) met een soort houten schop (de sleger) door de beugel te spelen.
Er wordt individueel of twee tegen twee gespeeld. Er zijn steeds vier bollen in het spel, die om en om worden gespeeld en waarmee je dus ook de bol van de tegenstander kunt wegketsen. De sport vereist geen specifieke krachttraining; tactisch inzicht en spelvaardigheid zijn de belangrijkste criteria.

Demonstraties
Tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september worden er door leden van Beugelclub De Treffers uit Maasbree enkele demonstraties beugelen gegeven en kunt u ook zelf kennis maken met het spel. Het heemhuis is die dag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.