Na de geslaagde excursie van 2022 naar de Oost-Betuwe blijven we dit jaar weer dicht bij huis en heeft onze werkgroep haar vizier gericht op Roermond en Weert. Dicht bij huis is nog van alles te ontdekken. De hoofdonderdelen van deze excursie zijn het bezoek aan het Cuypershuis in Roermond in de voormiddag en de Van Horne wandeling in het centrum van Weert in de namiddag.

Programma

Om 8:15 uur precies vertrekken we vanaf de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat met een touringcar van Hebben Tours uit Liessel.

Na een busreis van een klein uur beginnen we ons uitstapje met de gebruikelijke activiteit: het nuttigen van koffie met gebak op een speciale locatie. Dit gaan we dit jaar doen in Horn in de directe nabijheid van “Kasteel Horn”. https://www.heemkundehorn.nl/index.php/bezienswaardigheden/kasteel-horn. Deze burcht stamt waarschijnlijk al uit de 9e of 10e eeuw en was oorspronkelijk het domein van roofridders, die tol hieven op de Maas. Enkele eeuwen later kwam hij in het bezit van de dynastie van Horne. Het is het moederkasteel van de Graven van Horne, die we ’s middags in Weert weer tegen gaan komen. Het kasteel is privé maar van de buitenkant en van het mooie park kan men nog volop genieten.

Dan stappen we de bus weer in om de Maas over te steken naar Roermond. Hier gaan we het Cuypershuis https://www.cuypershuisroermond.nl/nl bezoeken. Dit is een museum wat gevestigd is in het voormalige woonhuis annex atelier van de vermaarde Pierre Cuypers (1827-1921). Cuypers is niet enkel de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam maar ontwierp voornamelijk katholieke kerken. Ook in de gemeente Deurne heeft hij zijn sporen achtergelaten. We krijgen er in 3 kleinere groepen een professionele rondleiding, die een uur gaat duren. Rond 12:30 uur verlaten we het Cuypershuis en daarmee ook Roermond  om te gaan lunchen in Weert bij het Grand café Weerter Bazaar aan de Markt.

Na de lunch is het tijd voor het middagprogramma in dit Midden-Limburgse stadje, “de Van Horne wandeling” https://www.stadsgidsenweert.nl/wandelingen/van-horne-wandeling . Deze duurt ongeveer 1:45 uur en is 2,5 km lang. De tocht wordt voorafgegaan door een kort filmpje van ongeveer een kwartier in diezelfde Weerter Bazaar. We maken kennis met de Weerter Historie, uiteraard ook met de sporen de Van Horne dynastie in Weert en eindigen tenslotte voor de finale in de monumentale Martinuskerk. De laatste graaf van de Van Horne’s, Filips van Montmorency, werd samen met Lamoraal I van Gavere, graaf van Egmont, in 1568 op de Grote Markt in Brussel publiekelijk onthoofd. Deze gebeurtenis wordt algemeen beschouwd als de aanzet tot de 80-jarige oorlog, die tot gevolg had dat de noordelijke Nederlanden zich afscheidden van het Habsburgse rijk, lees van Spanje. Tijdens de wandeling worden we in twee of drie groepen rondgeleid door kundige lieden van Stadsgidsen Weert. Als de tijd en het budget het toelaten nuttigen we nog een afscheidsdrankje op de Markt.

Rond 18:00 uur komen we weer aan in Deurne aan de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat.

Kosten en aanmelden

Door prijsstijgingen in de horeca- en reissector hebben we de prijs iets naar boven aan moeten passen. De kosten zijn per persoon € 52,50 voor leden en € 57,50 voor niet leden. 

Aanmelden kan alléén door het overmaken van de kosten op onze rekening. De sluitingstermijn was 20 mei, er zijn echter nog plaatsen beschikbaar!

Overmaken deelnamekosten: NL86 RABO 01 29 00 39 48 onder vermelding van: Excursie Roermond en Weert.

Er kunnen ongeveer 50 deelnemers mee (een bus vol). Voor deelname geldt de volgorde van aanmelding. Dus, wie het eerste komt, het eerst maalt. Bij overboeking van het maximale aantal worden, als u daarom niet mee kunt, uw overgemaakte deelnamekosten teruggestort.

Meer informatie

Voor verdere informatie of vragen over de excursie stuurt u een mail naar: klaashendriks@planet.nl. Bent u niet in de gelegenheid om te mailen? Neem dan telefonisch contact op met de coördinator Klaas Hendriks via telefoonnummer: 06-15 17 04 30 (na 18.00 uur).

Het belooft als vanouds weer een mooie en leerzame dag te worden!