Onze werkgroep genealogie helpt u om antwoorden te vinden op vragen over voorouders, vooral uit de omgeving van Deurne. 

De werkgroep genealogie houdt zich bezig met

  • het verzamelen en digitaal opslaan van genealogische gegevens;
  • het uitwisselen van stamboomgegevens;
  • het verzamelen van bidprentjes t.b.v. stamboomonderzoek;
  • het geven van cursussen stamboomonderzoek en het lezen van oud schrift;
  • het behulpzaam zijn bij genealogische computerprogramma’s zoals Pro-Gen;
  • het bieden van hulp bij het lezen van oud schrift.

Zij putten uit een voorraad gegevens over meer dan 100.000 personen uit het verleden van Deurne en verre omgeving. Ontbrekende gegevens kunnen ze snel opsporen en aanvullen.

Leden van de werkgroep zijn elke eerste maandagochtend van de maand van 10:00 tot 12:00 uur aanwezig in het heemhuis om tekst en uitleg te geven en om een helpende hand te bieden. U bent zonder afspraak van harte welkom!

Kwartierstaat

Een kwartierstaat is een in generaties gerangschikte opgave van de wettige voorouders van een bepaald persoon. De naam is ontstaan uit de vier kwartieren van een wapenschild, waarin men dan de wapens van de vier grootouders plaatste. Degene waar men vanuit gaat noemt men de Kwartierdrager (of probandus) en is tevens de 1e generatie. De ouders van de kwartierdrager zijn de 2e generatie (of de 1e parentatie). Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van uw kwartierstaat en bieden deze tegen een kleine vergoeding aan in de vorm van een cirkeldiagram, uitgeprint op groot formaat en naar wens geplasticifeerd (placematformaat). Wij hebben voor veel mensen een kwartierstaat samengesteld en ook voor u stellen wij er graag één samen. Ook leuk om als cadeau te geven!

Als voorbeeld treft u bijgaand de kwartierstaat aan van de bekende Deurnese oud-wielrenner Sjaak van Kessel. Hierop ziet u het antwoord op de vraag naar de herkomst van zijn voornaam. Zijn grootvader van moederszijde was Franciscus Jacobus Manders en diens overgrootvader van moederszijde was Jacobus Direks uit Venray. Zijn voornaam zit dus al minstens zes generaties ‘in de familie’.