Een kleine 40 bezoekers, waaronder 8 betalende niet-leden waren op komen dagen in Den Draai voor de archeologielezing georganiseerd door onze Werkgroep Lezingen en Excursies; de laatste voor de vakantie.
De voor de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant werkende archeoloog Ria Berkvens startte haar verhaal met het uit de doeken doen van de totstandkoming van een onderzoek, het proces dat eraan voorafgaat en de werkzaamheden in het veld van een archeologische opgraving. Zij schetste ook de periode vanaf het Verdrag van Malta, waar het in 1992 begon, tot aan de Omgevingswet in 2024 waar de wettelijke basis gelegd werd voor dergelijk onderzoek. Ook nodigde zij de bezoekers uit de website van de Omgevingsdienst te bezoeken en de kaart te bekijken waar in Deurne onderzoeken hebben plaatsgevonden. Ga hiervoor naar: https://atlas.odzob.nl/portal/apps/experiencebuilder/experience/?id=75144f32389248c497b4430aecca851b&page=Deurne
Via een tijdlijn vertelde ze over de bewoners: Neanderthalers tot 50.000 v.C., jagers/verzamelaars uit de steentijd vanaf 13.000 v.C., de eerste landbouwers rond 3.000 v.C., de Romeinse tijd vanaf 50 v.C. tot 350 n.C., de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Uit al deze perioden zijn er vondsten. Vuurstenen en primitieve gebruiksvoorwerpen vond men bijvoorbeeld op het Leegveld en urnen in de grafheuvels in de St Jozefparochie. Op veel plaatsen vond men sporen van vroege grondbewerking t.b.v. landbouw. Uitgebreid Archeologisch onderzoek was er op de Groot Bottelsche Akker in 2005/’06 waar sporen werden aangetroffen van bewoning in de steentijd, de Romeinse perioden en de Middeleeuwen. In de Willibrorduskerk, rondom de kastelen aan het Haageind en tijdens onderzoek bij De Pelikaan vond men sporen uit de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.
Het viel de toeschouwers op dat spreker Ria Berkvens een buitengewone kennis heeft van de archeologische onderzoeken en vondsten in onze regio. Zij had nog wel uren langer kunnen vertellen. Bedankt Ria.
Klaas Hendriks, voor de Werkgroep Lezingen en Excursies