Wanneer

7 september 2024    
13:30 - 15:00

Evenement type

Alleen voor leden van de heemkundekring

De eerder geplande kleine excursie naar het zusterklooster in Aarle Rixtel gaat niet door. De reden hiervoor is dat de zusters een groot gedeelte van dat klooster beschikbaar hebben gesteld aan Oekraïnse oorlogsvluchtelingen die hier momenteel wonen.

In plaats hiervan gaan we naar de Willibrorduskerk. We krijgen daar een rondleiding door kundige gidsen en dalen dan o.a. af in de grafkelder en stijgen op naar de gewelven. Ook krijgt “Het Tapijt van de Peel” ruimschoots de aandacht. Alleen zij die meegaan naar de gewelven betalen € 2,50 p.p., direct in de kerk cash te voldoen. Het maximum dat kan deelnemen, is 40 personen, waarbij leden van de HKK voorrang hebben. Om een idee te krijgen van het aantal, dienen deelnemers zich vooraf aan te melden. Dit kan via e-mail:  klaashendriks@planet.nl .
De rondleiding begint op zaterdag 7 september 2024 om 13.30 uur. Graag 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn in het voorportaal van de kerk.

De St. Willibrorduskerk is een van de oudste gebouwen in Deurne. Met de bouw werd begonnen in het begin van de 13e eeuw. De toren en de kolommen in het middenschip dateren nog uit die periode. In het midden van de 15e eeuw werd de kerk vergroot met een transept en een nieuw koor. Onder leiding van Pierre Cuypers werd eind 19e eeuw een grootscheepse restauratie uitgevoerd in neogotische stijl. Van de toren tot aan het hedendaagse interieur beslaat het gebouw daardoor een cultuurperiode van eeuwen. Het afdalen in de grafkelder van de heren van Doerne en de klim naar de gewelven van de kerk via een eeuwenoude wenteltrap in de toren voeren je terug in de tijd. Als je dwars door de dikke muren van de toren stapt, kun je de tijd letterlijk voelen. En waar je in de grafkelder geconfronteerd wordt met de vergankelijkheid van de mens, word je op de gewelven overweldigd door het vernuft van het bewaard gebleven middeleeuws vakwerk van de houten dakconstructie.

Het is duidelijk een kerk gebleven. Er zijn diverse religieuze voorwerpen permanent tentoongesteld en ook de glas-in-lood ramen laten mooie religieuze afbeeldingen zien. Het drieluik van Hendrik Wiegersma en de enorme schilderijen van Hans van Hoek, een kruisweg op koper geschilderd en het beroemde, gerestaureerde Smitsorgel onderschrijven dat gebruik.

Het gebouw en de permanente inventaris zijn al een bezichtiging waard. Maar daar blijft het niet bij. Ter gelegenheid van het feit dat Deurne zo’n 1300 geleden voor het eerst genoemd werd in een officiële acte, heeft de Paramentengroep van de parochie een bijna 20 meter lang wandkleed geborduurd waarop de geschiedenis van Deurne is verbeeld, het zogenaamde “Tapijt van Deurne”. Dit wandkleed is dit jaar weer tentoongesteld in de kerk.