Wanneer

29 juni 2024    
Hele dag

Evenement type

Aanmelden niet meer mogelijk – vol

Na de twee geslaagde excursies van 2022 en 2023 dicht bij huis gaan we dit jaar weer eens een stapje verder en steken we de grote rivieren nog maar eens over om een paar locaties aan te gaan in de provincie Utrecht. De hoofdthema’s van deze excursie zijn een bezoek aan Museum “Huis Doorn” te Doorn in de voormiddag en een kennismaking met historisch Amersfoort vanuit een boot in de namiddag.

Programma

Vanaf de achterzijde van het NS-Station, aan de Fabriekstraat in Deurne, vertrekken we  ’s morgens om 8 uur met de bus die ons via de Middenpeelweg noordwaarts voert. Op de A50 steken we bij Nijmegen en Arnhem de grote rivieren over en slaan dan links af richting de Utrechtse Heuvelrug die begint bij de Grebbeberg, welke we ook gaan passeren. Het is een busreis van anderhalf à twee uur, maar dan heb/zie je ook wat. In deze prachtige streek bevindt zich “Huis Doorn”. Vlak in de buurt parkeren we de bus en bij Brasserie Rodestein (www.rodestein.nl) hebben we onze gebruikelijke eerste activiteit: het nuttigen van koffie met gebak.

Hierna wandelen we door een prachtig park (400 meter) naar onze eerste hoofdactiviteit: bezoek aan “Huis Doorn”. (www.huisdoorn.nl)  In dit kasteeltje is een museum gevestigd dat ons kennis gaat laten maken met een stukje wereldgeschiedenis: het einde van de Duits/Pruisische monarchie. Hier woonde namelijk van 1919 tot 1941 de verbannen en door Nederland asiel verleende laatste Duitse Keizer Wilhelm II. We krijgen er in drie groepen een rondleiding door professionele gidsen. Het Huis is helaas niet toegankelijk voor bezoekers die gebruik moeten maken van een rollater of wandelstok. Na deze historische ervaring, het is dan c.a. 12:15 uur, wandelen we terug, weer genietend van het park, naar Brasserie Rodestein voor een ambachtelijke lunch.

Om ongeveer half twee stappen we de bus weer in en gaan we naar Amersfoort waar we om 14.00 uur uur op het Stadhuisplein aan zullen komen. Amersfoort is de stad van bekende Nederlanders als Johan van Oldenbarnevelt, Piet Mondriaan en Femke Bol. In dit goed behouden gebleven historisch stadje worden we welkom geheten door de onbezoldigde oud-conservator van De Wieger Lex van de Haterd en zijn vrouw, de geboortige Deurnese, Leonie van de Burgt. Zij zijn inwoners van dit verassend mooie stukje Nederland. In twee groepen gidsen beide personen ons lopend naar de aanlegplaats van onze boot (700 meter). Onderweg stoppen we een paar keer om naar hun verhaal te luisteren. Om kwart over drie start de boottocht die 45 minuten gaat duren. (https://www.amersfoort-rondvaarten.nl) We hebben een eigen boot met 44 plaatsen voor alleen onze eigen mensen. Tijdens de vaart vertelt een stadsgids wat we allemaal zien.

Rond 16.00 uur leggen we weer aan en lopen we terug naar het Stadhuisplein (300 m) waar de chauffeur met zijn bus op ons wacht om ons via een kortere weg, sneller dan ’s morgens, weer naar het vertrouwde Peelgebied te brengen. Op de terugweg is er in principe dan alleen nog, indien nodig, een plasstop gepland. We zijn rond 18.30 uur weer in Deurne achter het station.

Goed om te weten

–  Om 8.00 uur (10 minuten vooraf aanwezig zijn) precies vertrekken we vanaf de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat met een touringcar van Hebben Tours uit Liessel.
– Omstreeks 18.30 uur: Aankomst in Deurne aan de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat
– Door prijsstijgingen in de horeca- en reissector hebben we de prijs naar boven aan moeten passen. Kosten per persoon zijn € 60 voor leden en € 65 voor niet-leden.

Nog vragen over de excursie? Stuur gerust een mail naar: klaashendriks@planet.nl. Bent u niet in de gelegenheid om te mailen? Neem dan telefonisch contact op met de coördinator Klaas Hendriks via telefoonnummer: 06-15 17 04 30 (na 18.00 uur).

Het belooft als vanouds weer een mooie en leerzame dag te worden!

Voor de Werkgroep Lezingen en Excursies.
Klaas Hendriks