Zaterdag 1 juli jongstleden stond onze jaarlijkse dagexcursie op het programma. Na twee afmeldingen vertrokken we met 43 personen per touringcar vanaf het NS-station in Deurne richting Midden-Limburg. De voorspelde regen zou grotendeels uitblijven en ons niet beletten er een aangename dag van te maken.

Na het oversteken van de Peel was onze eerste stop Horn. Hier startten we de dag met de jaarlijks terugkerende activiteit, het nuttigen van koffie met gebak, dit jaar in het voormalige zusterklooster “De Abdij”. Ook maakten we er een wandeling en bezichtigden het historische kasteel van alle buitenzijden, waarbij deelnemer en lid Ludo Boeije ons, onaangekondigd, het een en ander over dat slot vertelde; een actie die de organiserende werkgroep zeer kan waarderen.

Aan de overkant van de Maas in Roermond werd een bezoek aan het Cuypershuis onze volgende activiteit. Dit bleek een verassend mooi museum. In drie groepen werden we er door deskundige gidsen rondgeleid. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een gids minder goed uit de verf kwam dan de andere twee. Een schat aan informatie over deze beroemde historische architect werd over ons losgelaten. De organisatie had er bewust voor gekozen de rondleiding maar een uur te laten duren, opdat de breinen van de deelnemers niet overbelast raakten. Dit zou een reden kunnen zijn om er nog eens privé heen te gaan.

Het middagprogramma speelde zich af in Weert. Op de bovenverdieping van restaurant de Weerter Bazaar werd ons een kwalitatief goede lunch voorgeschoteld. De locatie was wel wat klein maar met wat gezonde fantasie kon men zo de innige band en de warmte van onze vereniging voelen. Op de zelfde plek verwelkomden we na de maaltijd ook de twee rondleiders van Stadsgidsen Weert, die ons eerst een kort filmpje lieten zien. De warmte werd ons inmiddels wat te veel en er moest een raampje worden opengezet. Samen met frisse lucht kwam er echter ook carillonmuziek binnen, afkomstig uit de Martinuskerk en gespeeld door Frank Steijns, klokkenspeler en eerste violist bij André Rieu. Goed bedoeld van die man maar het maakte de tekst bij het filmpje moeilijk verstaanbaar. De rondleiding door de kundige gidsen was goed en het gebruik van oortjes werd door de participanten als positief ervaren. Dit audiovisuele hulpmiddel wapende ons bovendien ook nog eens tegen de hinder van het nog niet opgehouden klokkenspel door Steijns.

Hofje Birgittinessen

Weert is interessanter dan men denkt. Het verrassende hofje midden in de stad bij het Klooster van de zusters Birgittinessen, het imposante interieur van de Martinuskerk en de overblijfselen van Kasteel Nijenborgh, eens woonplek van de beroemdste Weertenaar, Graaf van Horne Philips van Montmorency, maakten de meeste indruk.

Onze laatste stop was het terras van Café de Stoep in Meijel. Aan de oevers van de Noordervaart, onder het inmiddels waterige zonnetje, genoten de deelnemers nog van een drankje en wisselden ze elkaars ervaringen uit.
Het was echt een aangename dag.

Voor de Werkgroep Lezingen en Excursies, Klaas Hendriks