Op 22 juni 2023 werd officieel het Geopad Verheven Peel geopend, een nieuwe fietsroute van ongeveer 40 km. De fietsroute is een gezamenlijke inspanning van diverse instanties in Brabant en Limburg, waarbij je van de Peelrandbreuk naar de Verheven Peel (Deurnese Peel en Mariapeel) fietst.

De route volgt de knooppunten, die we waarschijnlijk allemaal (in delen) al wel eens ooit gefietst hebben, maar aan de hand van het uitgegeven boekje gaan we heel anders naar de omgeving kijken.

Van de Peelrandbreuk zien we eigenlijk maar heel weinig, maar de invloed ervan op de omgeving is erg duidelijk en verrassend, zeker als we onderweg de uitgebreide toelichting op de 21 excursiepunten volgen.

Het is een prachtige fietstocht die start in Meijel. De route is ook op te pikken in Griendtsveen en loopt dan via het Peelmuseum dat gevestigd is in de barrakken van het D.U.W. kamp, tegenover het verzetsmonument. Het museum is echt de moeite waard om te bezoeken. Via de “Zwarte plak” (verzetsgroep) fiets je langs “De kamiel van de Piel” en de Mariapeel naar Helenaveen, voorts via de “Belgenhoek” naar Meijel, (start route) en via Neerkant langs Deurnes kanaal weer naar Helenaveen, dan via Helenavaart weer naar Griendtsveen.

De tocht is een aanwinst voor de regio. Er zijn veel leermomenten op de route en is een dagvullend gebeuren.

De fietsroute (“uitgave door Geopark Peelhorst+Maasvallei i.o.”) is verkrijgbaar bij de diverse VVV’s, een handzaam boekje in zakformaat met veel toelichtende teksten. De route is ook te downloaden via de website van Land van de Peel.

Zie ook https://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Geopad_Verheven_Peel

Veel plezier op deze mooie tocht.

Ad van der Steen