Wanneer

16 september 2023    
14:00 - 16:00

Waar

Heemhuis
Stationsstraat 73, Deurne, Noord-Brabant, 5751HC

Evenement type

De Werkgroep Lezingen en Excursies organiseert op zaterdag 16 september de jaarlijkse kleine excursie.

  • We starten  om 14.00 uur bij het heemhuis. Graag 15 minuten eerder aanwezig zijn. Het heemhuis is dan open!
  • Deelname is voor leden gratis. Aan niet-leden wordt een vergoeding van € 3,- gevraagd. (contant te voldoen op de excursiedag).
  • Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden via e-mail: klaashendriks@planet.nl.

De route

We starten bij het heemhuis en lopen via de Stationsstraat naar de Lage Kerk waar we eindigen in de voormalige brouwerij “De Zon”. Afhankelijk van het aantal deelnemers doen we dit in een of in twee groepen. Onderweg fungeren onze leden Ludo Boeije en Pieter Koolen als gids en doen zij hun historisch verhaal bij de verschillende locaties en panden waar we langs komen.

Vreemd dat de Stationsstraat deze naam draagt, terwijl er geen station aan ligt; vóór 1920 heette deze dan ook Spoorlaan. We passeren onder meer Doornehof, Sint-Wilbertshove, Landzicht, de woning van Burgmeester van Beek en Villa Rozenberg. Op de prachtige bijgeplaatste foto zien we een gedeelte dat we gaan bewandelen in het jaar 1913, toen het nog een grindpad was.
We beëindigen de korte wandeling bij de Lage Kerk om er te luisteren naar het verhaal  van deze locatie. Waar stond in de 18e eeuw de schuurkerk, waardoor de straat Lage Kerk zou gaan heten, nou precies en welke historische Romeinse wegen kruisten hier eens elkaar?
Tenslotte krijgen we een rondleiding in de voormalige brouwerij De Zon (de laatste in Deurne) door de huidige bewoner en Heemkundelid Peter van Kinderen. Zijn verhaal zal bestaan uit 3 delen:
1. Geschiedenis van de panden Lage Kerk 8 en Derpsestraat 2.
2. Korte samenvatting van de Swinkels genealogische stamboom. Met name antwoord op de vraag: ‘Relatie Swinkels-Lieshout en Swinkels-Deurne’. (Liggen de wortels van het bekende biermerk “Bavaria” in Deurne?)
3. Bierbrouwen. Het brouwproces van ‘Bovengistend bier’ zoals dat vroeger (tot 1930) gebeurde en het brouwproces zoals dat voor ‘Ondergistend Bier’ (Pils) na 1930 was.

Klaas Hendriks, namens de Wekgroep Lezingen en Excursies