Op maandag 13 november kreeg het bestuur van onze heemkundekring bezoek van twee filmmakers in de persoon van Henk Goorts en Frans van de Pas. Van de hand van dit tweetal kwam een vijftal historische films, die in het kader van Deurne 1300 in 2021 geproduceerd werden. De films zijn gerealiseerd met behulp van onder andere enkele leden van onze heemkundekring en Toneelgezelschap De Klotlanders. De films ‘Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne’ werden aan de heemkundekring aangeboden.


Op ludieke wijze werd ingespeeld op de inhoud van de films door middel van hun aangepaste kleding en met behulp van diverse attributen, die betrekking hadden op de rolprenten. Zo verwezen een turfkruiwagen en turfgereedschap naar de verfilming over het Leegveld en het turfsteken in de Peel. Daarnaast werd door middel van een dokterstas, met daarin een stethoscoop, de link gelegd naar de verfilming van ‘Kraamperikelen van weleer’. Uiteraard ontbrak een flesje ‘groen water’ ook niet; een verwijzing naar een voorval waarbij in 1981 het leidingwater in grote delen van de wijk Koolhof groen kleurde.

Henk en Frans spraken de hoop uit dat deze films bij de heemkundekring op de goede plaats terecht zijn gekomen en dat deze films tot in lengte van jaren kunnen dienen ‘ter lering en vermaak’ van de inwoners van Deurne.

Het bestuur dankte de filmmakers en wenste Henk en Frans veel inspiratie toe bij hun toekomstige creatieve projecten.