Door Martien van Rijt

Op zaterdag 11 februari jl. werd onder grote belangstelling het informatiebord onthuld bij het monument van Jan van Ooij aan de Clarinet. Het initiatief voor dit bord kwam in feite van de weduwe van de in 2005 overleden Jan, Anneke van Ooij. Zij sprak destijds haar zorgen uit over de slechte zichtbaarheid van de tekst in het door corrosie aangetaste staal. Ook Thea Mansvelders was dit ter ore gekomen en bracht dit, net als Anneke, aan bij de kinderen Van Ooij.

Jaren later, Anneke was inmiddels ook overleden, werd het ook kenbaar gemaakt bij het Zeilbergs Historisch Erfgoed. Vervolgens ging er een balletje rollen en uiteindelijk heeft Heemkundekring H. Ouwerling ervoor zorggedragen dat er nu een info-bord is geplaatst.

Op dat bord wordt uit de doeken gedaan wie Jan van Ooij was, wat de enorme inbreng is geweest voor de regio, voor Deurne en voor Zeilberg in het bijzonder. Maar ook wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de Clarinet. Het water waarover Jan vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood uitkeek.

Wethouder Marinus Biemans verrichtte samen met drie van de vier kinderen Van Ooij de onthulling. Biemans verving wethouder Willy van den Berg, een neef van Jan van Ooij. Van den Berg is met ziekte-verlof en kon en mocht de taak niet uitvoeren, maar hij wilde wel aanwezig zijn.

Zonder de bijdrage van Maarten van Ooij (ziek) brachten de drie zonen Pieter-Jan, Willard en Joris, ondersteund door Cor van Bussel en Frans Knapen, die jarenlang deel uitmaakten van Moek, het Zeilbergs Volkslied -een van de erfstukken van Jan van Ooij- ten gehore. Al snel werd door de aanwezigen vol overtuiging meegezongen. Daarmee werd nogmaals aangegeven hoe Jan van Ooij in de herinnering van de (Zeilbergse) mensen is blijven voortleven. Dat bleek ook uit de opkomst, waarbij verenigingen als C.S. De Pottenbakkers, Dorpsblad Kontakt, Toneelgezelschap De Klotlanders ook graag acte de présence gaven.

Onthulling van het informatiebord
Onthulling van het informatiebord bij het monument
Muzikale omlijsting met het Zeilbergs volkslied