Deze tentoonstelling over de DAF verzamelingen van Peter Bouwmans en Ramon Wijnands geeft een fantastisch overzicht van de geschiedenis van het bekende merk DAF. 

Het begon allemaal in 1920 toen Hub van Doorne zijn eerste eigen bedrijfje oprichtte met de lange naam: 

Hub van Doorne Grof, Fijn en Kachelsmederij. Reparatieinrichting voor rijwielen en motoren. 

Na een onderbreking ging Hub in 1928 zelfstandig verder in een kleine ruimte van 4 bij 4 meter in de brouwerij de Valk onder de naam C.V. Hub van Doorne’s machinefabriek. In 1930 werd het bedrijf overgeplaatst naar Stratum, een wijk van Eindhoven. Na diverse naamswijzigingen werd de naam in 1950 DAF. Wat eerst stond voor 

VanDoornes Aanhangwagen Fabriek, werd later gebruikt voor Van Doornes Automobiel Fabriek. Het bedrijf maakte eerst landbouwwagens en opleggers.

In de oorlog werd het eerste driewielige autootje ontwikkeld. Vanaf 1950 legde men zich toe op de productie van vrachtwagens en legervoertuigen. In 1958 werd de eerste personenauto gepresenteerd met het beroemde ‘Pientere Pookje’, de variomatic. Deze met riemen aangedreven versnelling was een uitvinding van Hub. De productie vond plaats in Helmond. 

De fabriek groeide en Hub nam in 1965 afscheid als president-directeur en werd president-commissaris. Broer Wim nam het roer over. De productie van personenwagens ging in 1968 naar Born.  

In 1972 nam Hub afscheid  en nam zijn zoon Martien de leiding over. Voor het bedrijf kwam er een moeilijk periode en samen met International Harvester werd DAF trucks b.v.opgericht. Mede door diverse fusies en overnames groeide ook dit bedrijf. Paccar nam het bedrijf in 1996 over, maar het merk DAF bleef voor de fabricage van trucks. 

Allerlei attributen uit deze geschiedenis zijn verzameld en vormen een boeiende tentoonstelling in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 te Deurne. De tentoonstelling loopt van 26 september tot en met 9 januari 2022 en is te zien op iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.