Wanneer

22 maart 2023    
20:00 - 22:00

Waar

Den Draai gemeenschapshuis
Blasiusstraat 2, Deurne, 5754AV

Evenement type

Sprekers: Hans van de Laarschot en Ger Jacobs

Kunsthistoricus Ger Jacobs uit Beek en Donk en oud-archivaris van Peelland in Deurne (en lid van onze vereniging) Hans van de Laarschot hebben enkele jaren geleden door het uitgeven van een boek de belangstelling gewekt voor de 16e eeuwse Helmondse schilder Lucas
Gassel. In deze lezing doen zij verslag over hun onderzoek, vertellen over zijn werk en tonen de banden aan met Deurne en Liessel

Alle lezingen vinden plaats in Den Draai in Zeilberg en beginnen om 20.00 uur. De entree is voor leden gratis en voor niet-leden € 3,00.

De 16de eeuw is de Gouden Eeuw van Brabant. Kunst en cultuur bloeiden meer dan in andere Nederlanden. Op 22 maart 2023 richten we onze blik op een 16e-eeuwse schilder uit Peelland, die een exponent is van die Brabantse Gouden Eeuw: Lucas Gassel (1488-ca 1569). Is hij geboren in Deurne of in Helmond? Zijn vader, ook een schilder, en zijn opa met zijn gezin woonden in Deurne. Vader Jan van Gasselt is in 1494 ingeschreven als poorter van Helmond. Twee jaar later betrekt hij met vrouw en zoon Lucas een woning aan de huidige Marktstraat. Daar leerde Lucas van zijn vader de eerste beginselen van het schildersambacht.

Op jonge leeftijd trok hij naar de grote, excellente centra van Brabant. Allereerst naar Antwerpen waar hij samenwerkte met bijvoorbeeld Joost van Cleef, vervolgens naar Brussel waar hij goed bevriend werd met Dominicus Lampsonius en waar hij zich ontwikkelde tot een ware meester van het landschap. De prachtige landschappen trekken meteen de aandacht. Zijn werken verdienen het echter om na die eerste globale blik diepgaander bekeken te worden. Elke vierkante centimeter kan een tafereel laten zien uit het dagelijkse leven uit die Gouden Eeuw van Brabant. Gassel stond bekend als een ‘soet prater’.

Zijn vertelsels tegen vrienden zet hij met zijn penseel voort in zijn werken. Ze hangen in musea over heel de wereld; van Mexico tot Oekraïne en van Spanje tot Nederland. Sinds het Lucas Gassel Jaar 2019-2020 kan in Museum Helmond een van zijn werken bewonderd worden. Een ander werk dichtbij hangt in het museum Bonnefanten in Maastricht.