Wanneer

19 april 2023    
20:00 - 22:00

Waar

Den Draai gemeenschapshuis
Blasiusstraat 2, Deurne, 5754AV

Evenement type

Spreker: Piet Snijders

Voormalig journalist, publicist en schrijver van regionale oorlogsboeken Piet Snijders uit Asten-Heusden laat u kennis maken met de geheimzinnigheid van de illegaliteit tijdens de oorlog in Peelland.

De illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is een onderwerp waarover we nooit uitgesproken raken. Zeker niet in Peelland, waar het verzet al kort na de oorlog letterlijk en figuurlijk werd geromantiseerd. Denk aan ‘De Ontmoeting’ van Antoon Coolen en ‘De Zwarte Plak’ van Toon Kortooms. Het gegeven dat daar ‘lang niet alles’ in stond, maakte de illegaliteit alleen maar geheimzinniger. Wat was precies dat verzet? Wie hoorde erbij, wie niet? En waarom ging de een wel en de ander niet ‘ondergronds’. De spreker – hoewel na-oorlogs – heeft zich sinds zijn kindertijd dit soort vragen gesteld. In zijn inleiding zal hij proberen antwoorden te formuleren. Als toetje brengt hij een verrassend filmportret mee van (intussen wijlen) Maria van Staveren, de jongste zus van verzetsheld Cor van Staveren van de Eikenhof uit Veulen/Venray.

De lezing vindt plaats in Den Draai in Zeilberg en begint om 20:00 uur. De entree is voor leden gratis en voor niet-leden € 3,00.

Over de spreker

Piet Snijders (Heusden 1952) is de jongste van negen uit een boerengezin in de Veluwepeel in Asten-Heusden. Zijn ouders hebben de oorlog met hun vijf oudste kinderen intensief meegemaakt. In zijn jonge jaren consumeerde Piet gretig hun oorlogsverhalen. In zijn werkzame leven was hij meer dan veertig jaar journalist bij het Eindhovens Dagblad en ging hij oorlogsverhalen ook bepaald niet uit de weg. Na zijn pensionering werd Piet ‘storyteller’ bij Museum Klok & Peel in Asten. Het regionaal project ‘Death Valley De Peel’ bij de viering ‘75 jaar vrijheid’ kwam uit zijn koker. Snijders schreef diverse boeken, waaronder de oorlogsboeken ‘Death Valley De Peel’ en ‘Doublecrash’