Op woensdag 20 maart 2024 wordt er een lezing verzorgd over de vergeten Peelschrijver Herman Maas. Aanvang 20.00 uur in het Sociaal Cultureel Centrum Den Draai, Blasiusstraat 2 in de Zeilberg.


De sprekers op deze avond zijn Jan Min uit Venray en Frans van de Pas uit Ysselsteyn. Zij zoomen op geheel eigen wijze in op deze in Oostrum (gemeente Venray) geboren onderwijzer, publicist en schrijver.
Diverse publicaties van Herman Maas in regionale bladen, waarin hij zich vooral keert tegen de gevestigde orde, komen uitvoerig aan bod, evenals zijn contacten met H.N. Ouwerling uit Deurne. Maas ontpopte zich vanaf het begin als een echte criticaster van zowel de burgerlijke, als de kerkelijke bestuurders. Misstanden werden door hem op scherpe toon aan de kaak gesteld. In dit geval keerde hij zich nadrukkelijk tegen de Deurnese Verveningsmaatschappij. Het moge duidelijk zijn dat Maas hierdoor volop tegenwind kreeg te verduren, die een nadelige uitwerking had op zijn maatschappelijke loopbaan.
Daarnaast worden diverse boeken beschreven en toegelicht, waarbij met name zijn boeken over de Peel en zijn directe omgeving aan bod komen. Uiteraard zal ook het privéleven van Herman Maas tijdens deze lezing voorbij komen.


Over de presentators van deze lezing
Jan Min heeft zijn sporen in het Venrayse meer dan verdiend. Hij heeft regelmatig gepubliceerd over de Venrayse geschiedenis in diverse bladen en boeken. Daarnaast verzorgde hij lezingen en was hij lid van o.a. de redactieraad van Rooynet en van de museumcommissie van Vincent van Gogh. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van LGOG, afdeling Venray.
Frans van de Pas is werkzaam geweest in het basisonderwijs te Deurne, waarbij hij altijd veel affiniteit heeft getoond met geschiedenis en met name met het erfgoed van de regio. In het recente verleden verzorgde hij de les over ‘De Peel’ bij de door LGOG-afdeling Venray opgezette basiscursus Streekgeschiedenis. Onder zijn regie zijn in 2021 een vijftal onderwerpen verfilmd onder de Naam “Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne”. Verder verzorgde hij onder de naam “”Passie voor Verhalen”
vertelvoorstellingen op scholen over allerlei historische onderwerpen. In vervolg op deze vertelvoorstellingen maakte hij in 2023 de film “Terug naar het klein en groot kasteel’”.

Zie ook www.passievoorverhalen.nl