Op woensdag 17 april is er weer een lezing bij de heemkundekring; dit keer over de Van Doornes en DAF. De lezing vindt plaats in Den Draai, Blasiusstraat 2, Deurne-Zeilberg en begint om 20.00 uur. De toegang is voor leden gratis; niet leden betalen € 3,-.
 
De lezing wordt verzorgd door Hay Mulders, een actieve inwoner uit America, voorzitter van de heemkundevereniging Werkgroep Oud-America en tevens lid van onze heemkundekring. Hij heeft samen met zijn plaatsgenoot wijlen Ab Rongen veel onderzoek gedaan naar de gebroeders Van Doorne en naar hun prestaties. Zij schreven samen het boek ‘Van Doorne’s jeugdjaren’.
 
De lezing gaat dus over deze twee ondernemende broers uit onze regio: Hub van Doorne (1900-1979) en Wim van Doorne (1906-1982). Hub en Wim waren slimme, ondernemende zonen van een smid uit America. Hub werd geboren in America, Wim in Griendtsveen. Zij richtten al op jonge leeftijd, in 1928, het bedrijf ‘Hub Van Doorne’s Machinefabriek en Constructiewerkplaats’ op. Dat bedrijf groeide later uit tot ‘Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V.’ en weer later tot ‘Van Doorne’s Automobielfabriek’ of kortweg DAF.
In de lezing krijgt u meer te horen over de gebroeders Van Doorne, over hun jeugd, over hun pioniersgeest en ondernemerschap, over hun grote betekenis voor economie en industrie en over hun maatschappelijke betrokkenheid.